Példátlan enyhe ítéletek


Csak felfüggesztett jár a rendőrdobáló huligánnak

A bűnözők ismét az eljáró bírót fenyegetik


Közel egy évvel a szégyenteljes huligánagresszió után, újabb ejnye-bejnye ítéletek születtek a Fővárosi Bíróságon.
Vásárhelyi Ottó bűnelkövető, a tavaly őszi szélsőjobboldali terrortámadás során, a Baross utca-József körút sarkánál sörösüveggel dobálta a magyar rendőröket. A törvény keze lecsapott: egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés.
Egy másik bűnöző, a 29 éves Venyige Tibor, az MTV ostrománál szintén sörösüvegekkel dobálta a székházat védő, sarokba szorított rendőröket, valamint rúgást mért az egyik őt elfogó tiszthelyettesre. A férfi a tárgyaláson azt mondja: azért ment az MTV székházhoz, mert kíváncsi volt, ugyanis a TV-ben látta, hogy zavargás van a fővárosban. A II. fokú ítélet szerint, a kiszabott egy év hat hónapot kell leülnie. Venyige Tibor ügyvédje, a sajtóban "rendkívül súlyos ítélet"-et emleget, miközben talán ő maga is tudja, hogy egy "komolyabb" önvédelmi ösztönnel rendelkező országban hat-nyolc évet is kimérnének a rendfenntartó erőkre csoportosan, felfegyverkezve támadó, súlyos sérüléseket okozó bűnözőkre, már amelyik túléli közülük a jogos és elvárható rendőri lőfegyverhasználatot, ami nálunk elmaradt…
Súlyosnak tartom az ítéletet, mert egy évvel az események után azzal fenyegetik a vádlottat, hogy börtönbe kell vonulnia. Megvizsgálom annak a lehetőségét, hogy a rendkívüli jogorvoslatot igénybe vegyük, mert úgy gondolom, hogy a vádlott cselekményéhez nem igazodik ez a rendkívül súlyos büntetés”– mondta Venyige ügyvédje.
A bíró indoklása szerint nem látott lehetőséget arra, hogy Venyige ítéletét felfüggesztett szabadságvesztésben állapítsa meg, mert mint mondta: nem merült fel ilyen méltányossági körülmény. Hozzátette: a férfi nem tüntetni ment oda, hanem már látva az erőszakos eseményeket, azokban részt akart venni. (Ha nem merült fel méltányossági körülmény, miért nem a törvény szerint is kiszabható komolyabb ítéletet mérték a vádlottra? –a Szerk.)
A szélsőjobboldal kedvenc propaganda-és megfélemlítőportálja a Kurucinfo természetesen most az ügyben eljáró bíró nevét és adatait kéri.