jelenség


A kiút nem az Árpád-sávos zászló alatt van!



”A kizsákmányolt közösségekből hiányzik a proletár osztálytudat”



A rendszerváltás megbukott - szögezte le Tamás Gáspár Miklós 2007. november 26-án, a „Munkáspárt 2006” kongresszusán, ahol díszvendégként beszélt.
A filozófus beszédében úgy fogalmazott, nem csupán az a dolguk, hogy a proletáriátus érdekeit képviseljék, hanem, hogy korlátozzák a kapitalizmus legradikálisabb változatának támadásait.
Ugyanakkor leszögezte, hogy bár a rendszerváltás nyilvánvalóan megbukott, még sincs út visszafelé. "A '89 előtti állapotokat restaurálni nem lehet és nem is kell", hiszen ma egy gyökeresen új helyzetből kell kiindulni.
Leszögezte azt is, hogy ma a kizsákmányolt közösségekből hiányzik a proletár osztálytudat, aminek megteremtése mindenképpen politikai mozgalmi feladat.
"Amennyiben nem lesz az MSZP-től balra álló új politikai kezdeményezés, annyiban a társadalmi elégedetlenség a szélsőjobb karjába kergeti becsületes honfitársainkat" - érvelt tovább TGM, aki szerint a "kiút nem az árpádsávos, hanem a vörös zászló alatt van" - vonta le konklúzióját a politikus.
A Munkáspárt 2006-nak jelenleg még csak 1250 tagja van, egy részük szociális helyzete miatt nem fizet tagdíjat, illetve életkora miatt nem végez aktív pártmunkát.

A küldöttgyűlésnek a kubai kommunista párt központi bizottsága is "testvéri üdvözletét" küldte az ország nagykövetén keresztül, emellett személyesen képviseltették magukat a kínai, a vietnami és a francia kommunista párt prominensei. A vasárnapi kongresszuson - közölte Vajnai Attila alelnök - arra kapott felhatalmazást a párt központi bizottsága, hogy kezdjen tárgyalásokat a számba jöhető partnerekkel egy közös baloldali választási lista felállításáról.