-
„Ítélt” a bíróság

Gyors felmentések randalírozás ügyben



Hét garázda szabálysértőt gyorsított eljárásban tárgyalt a PKKB Szabálysértési Csoportja.
Többségüket, ahogy az várható volt, felmentettek, hármuk ellen némi készpénzes bírságot szabott ki a Benkéné dr. Urbancsek Viktória által vezetett tanács.
A helyszínen nem járt bírónő szerint szabad tojással dobálózni. (Remélhetőleg lesz olyan törvényt tisztelő állampolgár, aki néhányszor fejbe csapkodja tojásokkal a vélemény nyilvánítás eme módját oly nagyon tisztelő bírónőt is… - a szerk.) Ezt az elvetemült korábbi ügyészi döntést használták ki a vérszomjas bűnözők, akik tojás helyett tojás nagyságú kövekkel, illetve savval, festékkel töltött tojásokkal dobálták meg a meleg felvonulókat, illetve elsősorban a rendőröket. (Azt ugye csak nagyon kevesen hiszik, hogy a július 5-i csőcselékzavargás a melegek ellen történt... Mindenki számára egyértelmű volt ugyanis és maga a Budaházy György nevű néphergelő is úgy hirdette meg a harcot, hogy az a rendőrök elleni őszi összecsapások gyakorlata lesz. – a szerk.)
A többi közel ötven szombaton előállított bűnöző tárgyalására későbbi időpontban kerül sor. Ellenük már nem tojásdobálás és szabálysértés a vád, hanem garázdaság bűncselekmény, vagy hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény. (Az eredményt tekintve valószínűleg teljesen mindegy. Így is-úgy is büntetlenül maradnak a törvény által. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fognak súlyosan megbűnhődni tetteikért. Csak rajtunk múlik… a -szerk.)
A hírportálok rendszerint elmulasztják hangsúlyozni azt a tényt, hogy a garázdaságnak van szabálysértési és bűncselekményi alakzata is. A kettő között a különbség az erőszak. Amenyniben a kirívóan közösségellenes magatartás erőszakos is, abban az esetben bűncselekményről beszélhetünk. A kordonok felborogatása, az autók, a rendőrautók megdobálása, felgyújtása, a virágágyások tönkretétele, a kukák felborogatása, összetörése, a fapadok széttörése mind-mind bűncselekmény, amelyekért súlyos éveket lehet(ne) kapni. (Természetesen Magyarországon a rettegő bíróság ezekben az esetekben is meg fogja találni a módját, hogy kibújhasson kötelessége teljesítése alól… -a szerk.)
Kirívó eset, hogy egy bűnözőt előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt és össze-vissza rugdosott rendőr segítségére sietett. A senkiházi előzetes letartóztatását természetesen nem a világ minden országában tűrhetetlen cselekménye, hanem csak az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a bűncselekmény.