Toroczkai esete a kanadai zsarukkal

Toroczkai szerbiai kalandja után Kanadában is megtudhatta milyen egy normális rendőri intézkedés


Toroczkai László Kanadában élő nyilas-magyar megbízói meghívására érkezett az országba, hogy jó alattvaló módjára beszámoljon főnökeinek évi tevékenységéről.
A kanadai hatóságok azonban jóval éberebbek a hazaiaknál és már a torontói repülőtéren –ahogy az egy jogállamban elvárható- őrizetbe vették.
Toroczkait a repülőtér rendőrségi részlegébe vitték, ahol korrekt módon közölték vele, hogy terrorista-gyanús személynek számít. A kanadai rendőrök a legapróbb részletekig mindent tudtak Toroczkairól és Kárpát-medencei tevékenységéről. Anélkül, hogy az itthon bátran hőzöngő mártír-forradalmár egy mukkot is szólt volna, órákon át vizsgálták a személyi számítógépét, remélhetőleg fontos információkat kiszedve róla. Toroczkai állítása szerint le is vetkőztették, majd öt órás kihallgatás után végre rabosították. (Valószínűleg ott nem szegült ellen az intézkedéseknek. Azt csak itthon meri megtenni… -a szerk.)

Egy kis idő múlva visszajöttek a rendőrök, s közölték vele, hogy két választása van:
1. A nemzetbiztonságra veszélyes személyként eljárást indítanak ellene, mely időre – kb. 6 nap – a reptéren elfogott más bűnözőkkel együtt fogdába zárják, s az eljárás végén valószínűleg örökre kitiltják Kanadából, vagy
2. Aláír egy papírt, hogy most azonnal önként elhagyja Kanadát. Ebben az esetben nem tiltják ki, és visszajöhet egyszer, de kizárólag turistaként, beszédet soha nem tarthat Kanadában. (Íme a nyugati szólásszabadság. Morvai mégsem kiabál…- a szerk.)

Miután Toroczkai megszeppenve aláírta a papírt, a rendőrök feltették az első Európába induló repülőre és hazazavarták. (Ez elég önző lépés volt a kanadaiaktól… -a szerk.)
Toroczkai egyébként hazajövet, homlokát megtörölve, ismét kihúzva magát elmondta, hogy most panaszt tesz a kanadai külképviseleten (Igen! Mindenki ávós! Az egész világ ávós és cionista és zsidó és kommunista és minden nemzet összefogott, hogy a magyarokat bántsák… -a szerk.), főként azért, mert – függetlenül a vele politikai okokból történt meghurcoltatástól – úgy értesült, hogy az utóbbi időben több nemzeti érzelmű magyar állampolgárral hasonlóan bántak el a kanadai és amerikai hatóságok. (Hogy micsoda önzetlen, rendes ember ez a Laci… Érdekes, hazazavarása előtt még esze ágában sem volt panaszt tenni mások érdekében a kanadai külképviseleten... A sok szerencsétlen kődobáló hülye követője meg felül neki. -a szerk.)