-
Kádári nosztalgia

Tízből hatan boldogabban éltek a rendszerváltás előtt
- Lesz ez még rosszabb is!
Egyre többen gondolják úgy - már a fiatalok körében is -, hogy boldogabban éltek a rendszerváltást megelőző időkben
Tízből hat felnőtt véli úgy 2008-ban, hogy a második világháború és a rendszerváltás közötti évek voltak a legjobbak - olvasható a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb, idei felmérésében.
A kérdés, amelyre választ vártak, így szólt: Az elmúlt évtizedekre visszagondolva véleményük szerint Magyarországon az emberek mikor voltak a legboldogabbak?
Az adatok tanúsága szerint az életkor előrehaladtával szépülnek az emlékek az 1989 előtti évekről. Erre utal, hogy az 50 éves és idősebb korosztályban a válaszadók 80 százaléka a rendszerváltás előtti időket tekinti boldogabbnak. A 40-49 évesek csaknem háromnegyede, a rendszerváltást iskolásként és fiatal felnőttként átélők 55 százaléka ért ezzel egyet. A legfiatalabb korosztály körében –akik már csak a kapitalista történelemórákon találkoztak a „vérgőzös diktatúrával”- ez az arány már csak 24 százalék. A vizsgálatokat 2001-ben és 2008-ban is elvégezték. A két időpont között jelentősen felértékelődött a rendszerváltás előtti korszak. (Ki érti ezt? Pedig most a nemzeti ünnepeken büntetlenül lehet lángokba borítani a fővárost… Soha ilyen szabadság nem volt…- a szerk.) 2001-ben a válaszadók több mint fele, hét évvel később már 62 százaléka vélte boldogabbnak a múlt rendszerben eltöltött éveket. (És ezt használja ma ki a jobboldal, aki a Kádár-korszak vívmányainak nosztalgiájával –ingyenes orvosi ellátás, ingyenes oktatás stb.- csalja magához a népet. –a szerk.)
A Medián egyik 1999-es felmérése megállapította, hogy a megkérdezett magyarok a hatvanas-hetvenes évekre tekintettek vissza a legszívesebben, Kádár Jánost, az MSZMP egykori első titkárát pedig a XX. század legnépszerűbb politikusának tartották.
Tamás Pál szociológus szerint ezekben az értékelésekben nem politikai nosztalgia jelenik meg, hanem a korszak kiszámíthatóságát értékelik és keresik. A szerény de általános jólétre és biztonságra emlékeznek az emberek - mondta a Népszabadságnak Kiszelly Zoltán politológus. (Juj! Pedig akkor még Magyar Gárda sem létezett… - a szerk.)

(forrás: Népszabadság, Origo)